Blog

Spisak stvari potrebnih za more

26.05.2016

Svi se neizmerno radujemo letovanju i odlasku na more, ali nas često brine razmišljanje o tome da li smo sve spakovali što će nam biti potrebno za letovanje. Da bi se nepotrebna briga izbegla, najbolje je da unapred napravimo spisak stvari potrebnih za more, odnosno svega što mislimo da će nam biti potrebno. Sezona godišnjih odmora polako počinje, kao i euforija oko priprema i pakovanja, tako da Treba znati šta vam stvarno treba, jer često pakujemo bezbroj stvari koje uglavnom završe tamo gde su prvobitno stavljene - u koferu!

1) Prvo spakujte dokumenta koja su vam potrebna za putovanje, novac, kartice, vaučere ili rezervacija ako imate uplaćen aranžman. Fotoaparat i punjač za mobilni telefon.

2) Spakujte priručnu apoteku koja treba da sadrži neko dezinfekciono sredstvo, hanzaplast, kremu protiv opekotina, neki lek za skidanje temperature i lek u slučaju dijareje. Mleko za sunčanje za zaštitnim faktorom. Sredstvo protiv komaraca i mast za ujede od insekata. Tablete za bolove.

3) Ponesite kupaći kostim - više komada ako imate, peškire i prostirku za plažu. Šešir ili kačket, naočare za sunce, papuče za plažu. Od ostale garderobe potrebna vam je jedna do dve elegantnije kombinacije ukoliko planirate večernje šetnje pored mora i izlaske. Nekoliko kombinacija garderobe za plažu.

4) Važno je da ponesete što više donjeg veša. Pidžamu i spavaćicu. Bilo bi dobro da ponesete i nešto malo toplije u slučaju pogoršanja vremena.

5) Šešir ili kapa i naočare za sunce. Šminka svedena na minimum: lagani tečni puder, blago rumenilo, sjaj za usne, vodootporna maskara. Nakit: minđuše, ogrlice, narukvice.

6) Šampon, omekšivač, mleko za telo u malim pakovanjima, hidratanta krema za lice, malo praška za pranje, sredstvo za depilaciju. Pasta za zube, četkice, češalj, gumice za kosu, ulošci ili tamponi (nikada se ne zna).

7) Ukoliko sami pripremate hranu, ne zaboravite sve sitnice koje bi vam mogle pomoći, barem u početku dok ne odete u nabavku: sunđeri, deterdženti za pranje sudova, začini, gotova jela itd.

8) Lagana literatura.

Ako idete sa detetom - decom…

Udobna garderoba, pidžama, bade mantil, obuća i sandalice.

Peškiri, lična higijena i kupaći kostimi.

Igračke za pesak i vodu. Kape i šešire.

Par slikovnica i voštane bojice.

Apoteka: toplomer i sirup za skidanje temperature; antiseptic; probiotik; sprej za zastitu od ujeda insekata; mast za ujede insekata; vitamin C; sirup protiv alergije (zbog eventualne reakcije kože zbog jakog sunca) i naravno, krema za sunčanje. Fiziološki rastvor.

Ako su deca jako mala, pored gore navedenih stvari, ne zaboravite i:

Flašicu za mleko i vodu. Gotove kašice. Pribor za jelo. Portiklice.

Pelene i vlažne maramice, nošu.

Cuclu varalicu, ako je beba koristi.

Omiljena igračka, ćebence ili jastuk.

Bazenčić na naduvavanje. Veoma je praktičan. Bebe uživaju brčkajući se na plaži, ali nikada ne ostavljajte decu same u bazenu!

Prenosivi krevetac i kolica.

 

Srećan put!

Zašto Srbi toliko vole grčko more?

10.09.2014

Prošle godine Grčku je posetilo oko 16 miliona turista, od kojih 600.000 iz Srbije. Kvalitet i cene turističkih usluga u Grčkoj su veoma pristupačne za turiste iz Srbije, i to je jedan od glavnih razloga velike posete. 

Najpre, oni koji se upute automobilom, porodično, put od 700-900 pa i više kilometara savladaju bez problema. Sem kroz Grdeličku klisuru i nešto kroz Makedoniju, na ostalim deonicama ili je autoput, ili je kolovoz sasvim solidan. Drugi razlog je što se Srbi u Grčkoj osećaju kao kod svoje kuće. I treći, takođe važan: more je lepo, hrana približno kao ona u Srbiji, gostoljubivost domaćina gotovo nikad ne manjka. Dva pravoslavna naroda vezuju tradicionalno prijateljstvo i istorijski koreni. Jednostavno, Srbi vole Grke, a oni Srbe.

Ova zemlja je Srbima kao druga kuća, pa zato svakog leta u nju dođe na letovanje stotine hiljada srpskih turista. Naši ljudi, među kojima je i mnogo onih koji žive u svim evropskim zemljama, već godinama su glavni gosti u Grčkoj. Posebno na Halkidikiju.

Srbi su dobri gosti, dobre trošadžije, umeju s Grcima i zato ih vole. Svaka porodica prema nekim procenama ostavi u zemlji oko 1.200€ - 500€ za smeštaj, isto toliko za hranu i bar 200€ za šoping, tako da, Srbi na letovanju u Grčkoj ostave sigurno 300 miliona evra. Pazare u samoposlugama, jer se hrane u sopstvenom aranžmanu, ali uveče vole da se provedu u klubovima, kafeterijama. Onaj ko ima dovoljno novca letuje u hotelima. Najveći broj srpskih turista opredeljuje se, ipak, za popularne apartmane.

Grčka se menja, ekonomska kriza i problemi čine svoje. Jedino ne mogu da utiču na lepotu, na more, na ono što je ovoj zemlji bogom dato, a Srbi to umeju da prepoznaju.

Uživajte i srećan put u Grčku.