Skip to main content

Amulliani

Amuliani je malo ostrvo, od samo nekoliko kilometara kvadratnih površine, ali poznato po prelepim peščanim plažama i dobrim vremenskim uslovima bez vetra, što inače nije karakteristično za ostrva. Iako naseljeno, na njemu vlada nedirnuta priroda. Samo mesto Amuliani nema gradsku plažu, ali sve druge su blizu. Većina plaža su peščane i možete stići do njih pešice ili lokalnim ”taksijem”- prikolicom koju vuče magarac. Cena karte u jednom pravcu je 2€.

Alikes plaža

Najlepša i najpoznatija plaža na ostrvu je Alikes. Od pristaništa je udaljena oko 2,5km i do nje možete doći peške, automobilom ili konjskom zapregom iz grada. Plaža je dugačka oko 1 km, a more je prelepe svetlo plave boje, što se retko viđa. Sama plaža se nalazi u prirodnoj uvali, sa malo talasa, a dubina mora je idealna jer je nagib veoma mali i deca mogu bezbedno da se kupaju i plivaju čak i na 10 metara od obale.

Postoji nekoliko barova i restorana na plaži koji nude širok spektar gotovih jela, jela iz menija i morskih specijaliteta. Plaža je urbanizovana, sa suncobranima i ležaljkama (koji se ne naplaćuju ako poručite piće). Najpoznatiji bar je Savana koji se nalazi na samom kraju plaže i ima vrlo originalan ambijent pošto je delimično u steni. More je kristalno čisto i prozirno, sitan pesak i na obali i u vodi, plićak za decu i dok za skakanje. Ima dovoljno prostora za posetioce sa sopstvenom opremom, a na plaži postoji i restoran Metohi koji pripada kampu.

Agios Georgios plaža

Plaža udaljena oko 3,5km od pristaništa je prilično dugačka i najlepši deo pripada kafiću. Ovaj deo ima odličan prirodni hlad, plićak je najduži, a put ne prolazi baš tik uz plažu. Levo i desno od ovog kafića ima mesta za posetioce sa sopstvenom opremom.

Megali Amos plaža

Takođe lepa plaža sa postepenom dubinom i kristalno čistim morem. Levi deo plaže, gledano prema moru, pripada kafiću u debelom hladu. Kafić na plaži ima ležaljke i udobne baldahine, a levo od kafića je slobodan deo, za one koji imaju svoju opremu. Plaža Megali Amos se nalazi na istočnoj strani ostrva Amuliani, odmah iza plaže Agios Georgios. Odavde se pruža prekrasan pogled na ostrvca Drenia i planine na poluostrvu Atos. To je popularna peščana plaža sa krupnim peskom, na kojoj postoji nekoliko sadržaja. Možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a tu je i taverna u blizini plaže.

Karagatsi plaža

Sledeća plaža koju bismo vam preporučili jeste Karagatsi, na zapadnoj strani Amulianija. U pitanju je uređena plaža, a interesantna jer je okružena visokim stenama. Vrlo je mirno mesto, posebno u večernjim satima gde se možete opustiti i gledati zalazak sunca.

Na plaži postoji kantina – kafić gde možete poručiti piće i nešto od hrane. Ležaljke su besplatne uz porudžbinu. Na levoj strani plaže ima slobodnog prostora da postavite svoju opremu i donesete svoju hranu i piće ako želite. Dubina je postepena, more čisto, a parking iz plaže uglavnom u hladovini.

Lepote ostrva, besprekorno čisto more i rajske plaže, fantastični riblji specijaliteti i ljubazni stanovnici dovode svake godine sve više i više turista na Amuliani.

Jerisos

Plaža u Jerisosu važi za jednu od najlepših plaža na Atosu. Nema gužve i idealno je mesto je za odmor sa decom. More je toplo, čak i na početku sezone. Šetalište pored plaže je vrlo lepo uređeno, a pored staze je divan drvored palmi. Duž plaže ima dosta kafića u okviru kojih možete iznajmiti ležaljku, a ostali deo plaže je slobodan, pa svoj suncobran i peškir možete postaviti gde želite. Plaže u okolini Jerisosa su lepe, manje posećene, te ljubitelji samoće mogu uživati.

Plaža Kakoudia

Pred sam Jerisos, 2km pre centra iz pravca Olimpiade, nalazi se veoma lepa plaža Kakoudia. Do ove plaže je vrlo lako stići i to nakon što siđete sa glavnog puta ka obali, idite napred oko 100 metara i skrenite desno, tu ćete stići do same plaže. Kakoudia je široka i dugačka plaža, sa postepenom dubinom i zlatno – žutim peskom. Na njoj obično nema gužve, a nema ni sadržaja pa sa sobom obavezno ponesite svoju opremu, hranu i vodu. Kristalno čista voda i pesak lepo su kombinovani sa izrezbarenim stenama, pa čemu je ova plaza i poznata. Plaža nije organizovana i ne postoje ležaljke i suncobrani ili tavern, a parking prostor je dovoljno veliki da primi veći broj kupača.

Sa druge strane prsta, oko 6 km od Jerisosa, nalazi se plaža Ksiropotami poznata po finom i belom pesku. Do nje kolima možete stići za svega desetak minuta. Ako vam više prija kupanje u plitkom moru, onda je ova plaža idealan izbor. Kada je jak vetar u Jerisosu, onda turisti prelaze na ovu plažu i ima znatno manje talasa i vetra.

Nea Roda

Ono što svakako krasi Nea Rodu jeste izuzetno čisto more i prelepa peščana plaža koja poseduje Plavu zastavu Mediterana. U prirodni pejzaž uklapa se lepo i čisto more, široka peščana plaža i mnoga druga zanimljiva mesta. Ovde možete upražnjavati sportove na vodi i pesku, a za ljubitelje ribolova ovo mesto je pravi mali raj.

Legend plaza

 – Wet Dreams se nalazi na oko 500 metara pre mesta Nea Roda. U pitanju je plaža sa veoma sitnim peskom, svetlije boje zbog čega je boja mora svetlo plava. Plaža ima veoma dugačak plićak pa je idealna za malu decu. Na samoj plaži dominira veliki bar i najveći deo plaže je uređen i pripada njemu, ali sa obe strane postoji i dovoljno slobodnog prostora za posetioce sa sopstvenom opremom. Cene pića su pristupačne, a važi pravilo besplatnih ležaljki uz narudžbinu iz bara. More je veoma lepo, tirkizno-plave boje i prozirno. Plaža se nalazi odmah pored puta i pored nje postoji mesto gde možete parkirati automobil.

Voulitsa plaža

Sa druge strane Nea Rode, prema Svetoj Gori, nalaze se dve poznate plaže: Voulitsa, manja i kompletno pod suncobranima i ležaljkama i druga Komitsa, veoma dugačka i uglavnom na raspolaganju posetiocima sa sopstvenom opremom.

Posle živopisnog ribarskog sela Nea Roda, otkrićete jednu od najboljih peščanih plaža zaliva – plažu Voulitsa, koja se proteže između dva zelena brda, baš kao i sve ostale prelepe plaže u ovoj oblasti. Plaža ima bar koji je otvoren tokom celog dana, organizovan ležaljkama, suncobranima, tako da je zagarantovana kvalitetna zabava. A pre svega je bez prevelike gužve i pogodna za celodnevno uživanje.

Komitsa plaža

Komitsa plaža se nalazi 4 km od mesta Nea Roda i važi za jednu od najboljih plaža na Atosu. Komitsa su zapravo dve plaže podeljene rtom, jedna organizovana i jedan neorganizovana. Organizovana plaža Komitsa je dugačka 800 metara, široka i sa krupnim peskom. U zapadnom delu postoji bar, taverna, igralište za decu i parking. Ležaljke u baru se ne naplaćuju, besplatne su uz naručeno piće. More je ovde jako lepo i čisto, prozirno plave boje.

Ispred kampa postoje ležaljke koje se dobijaju uz poručeno piće, a u okviru kampa je i restoran i travnata površina koja je idealna za igru dece. U zaleđu plaže postoji i prostor za parkiranje.

Ouranopolis

Glavna gradska plaža je dugi potez peska koji se pruža od luke. Možete izabrati i obližnje čiste gradske plaže ili male slikovite uvale. Jedna od glavnih karakteristika Ouranopolisa je upravo mir koji u njemu vlada i koji će pružiti odmor svim posetiocima istrošenim od svakodnevnog života. Ovaj deo Grčke ne garantuje lud noćni provod i biraju ga oni koji žele divne peščane plaže, skrivene uvale kao iz bajke i nepregledno more pred sobom. Velikodušno nagrađuje svakog posetioca svojim prirodnim lepotama, skladno kombinujući planinu i more.

Osim glavne gradske plaže koja je lepo uređena, u Ouranoupolisu i njegovoj okolini postoje brojne male, divlje plaže, pa je to i osnovni razlog zbog čega u ovom mestu gotovo da nikada nema gužvi. A najveći deo uređenih plaža pripada hotelskim kompleksima po kojim je ovaj deo Atosa i poznat.

Ono što ćete sasvim sigurno, makar jednom tokom vašeg odmora, uz malo sreće imati prilike da vidite dok ste u Ouranoupolisu su delfini, što je jasan znak da je u pitanju vrlo čisto more.

Olimpiada

Gradska plaža u samoj Olimpiadi je obično popunjena lokalnim vikend turistima, Grcima koji žive u okolini i žele par dana da provedu na moru. Ova plaža je duga i kao podlogu ima pesak ali je ulaz u more problem ako ste u delu gde ima dosta morskih ježeva, tako da birajte dobro ulaz u more ili koristite betonski dok sa kog je voda odmah oko 1,5 metar duboka.

Plaže u okolini Olimpijade se ubrajaju u najlepše, ne samo na Atosu već i na čitavom Halkidikiju. Mi bismo vam preporučili da obavezno posetite plažu Babylon, Cuba (Proti Ammoudia) i Zugla.

Plaža u Olimpiadi je duga i peščana i nikad nema prevelike gužve. Nagrađivana je Plavom zastavom za kvalitet već godinama u kontinuitetu.

Plaža Proti

Proti je plaža sa belim peskom i nalazi se na samo 1 km od Olimpiade. To je plaža koja se nalazi ispod same antičke Stagire, rodnog mesta Aristotela, peščana je, bez hladovine, i ne toliko plitkom vodom kao na drugim plažama.

Zougla plaža

Najmanja plaža na njoj skoro nikada nema mesta i skoro cela plaža je pokrivena ležaljkama. Nalazi se u relativno uskoj uvali, okružena bujnom borovom šumom. Sa leve i desne strane palže nalaze se interesantne stene.

Plaža Babylon

Babylon je najposećenija plaža u okolini Olimpiade jer je dovoljno velika, dugačka je oko 300 metara i oko 50 metara široka, tako da niko nikome ne smeta. Na samoj plaži se nalazi mreža za odbojku na pesku, tuš, lep beach bar gde se možete osvežiti hladnim pićem i u kom je čist i lep toalet i tuš.

Karvounoskala

Sama plaža je peščana, dugačka oko 250 i široka čak do 40 metara. Ima postepen prelazak u dubinu. Smeštena je u uvali i sa leve strane postoji greben koji je deli od gradske plaže u Stratoniju, dok je sa desne stena koja je deli od jedne divlje i neorganizovane plaže. U pozadini su palme i raznorazno drveće koje pripada već pomenutim smeštajnim kompleksima.

Plaža je potpuno neuređena i nema baš nikakve sadržaje pa sav plažni mobilijar ponesite sa sobom. Videćete samo tih nekoliko manjih pansiona, a ako vam zatreba prodavnica ili neko okrepljenje, možete da prošetate do centra Stratonija. Na plaži nema gužve, čak ni u sezoni jer dolaze uglavnom gosti koji borave u okolnim kućama mada ima i došljaka iz Stratonija ili nekih drugih mesta.

Ostavite komentar