Skip to main content

P utno osiguranje nam nije među prioritetima dok se spremamo za letovanje, maštamo o plaži i odmoru sa pogledom na morske talase. Naši putnici se i dalje pitaju da li nam je neophodno, kad možemo da ponesemo kućnu apoteku i osiguramo se od prehlade, sunčanice i sličnih neprilika. Međutim, postoje situacije u kojima se ne možemo osloniti na samostalno lečenje. Alergijske reakcije, zubobolje, iznenadne povrede, jača sunčanica, samo su neke od situacija koje vam mogu pokvariti letovanje.

Postoji i besplatno zdravstveno osiguranje u zemljama sa kojima je Srbija potpisala sporazum. Trenutno se na spisku nalazi 20 zemalja, među kojima su Austrija, Francuska, Holandija, Belgija, Slovenija, Crna Gora, Turska i druge. Međutim, Grčka nije na tom spisku tako da, kada putujete u omiljenu srpsku destinaciju za odmor, ipak vam preporučujemo da uplatite osiguranje. U ovom tekstu prenosimo vam osnovne informacije koje treba da imate u vidu.

Pokriće osiguranja

Pokriće polisom osiguranja zavisi od izabranog paketa osiguravajuće kuće. Kod većine osiguravajućih kuća postoje tri paketa putnog zdravstvenog osiguranja: standardni, srednji i vip paket. Većina putnika opredeli se za standardni paket za osiguranu sumu do 30.000 eura. Ova polisa pokriva ambulantno lečenje, odosno odlazak kod lekara za dijagnozu i prepisivanje lekova (ovde je uključen i ultrazvuk i rendgen) i nabavku lekova i potrebnog medicinskog materijala. Za ozbiljnije intervencije, takođe pokriva prevoz do najbliže zdravstvene ustanove i bolničko lečenje. Pored toga, uključene su lakše stomatološke intervencije, a u krajnjem slučaju, pokriven je i prevoz u zemlju prebivališta zbog iznenadne bolesti ili povrede.

Paketi se razlikuju po osiguranoj sumi, odnosno troškovima koji će vam biti obezbeđeni ukoliko dođe do nekog nesrećnog slučaja. Skuplji paketi takođe pokrivaju urgentnu isporuku lekova koje ne možete sami nabaviti na svojoj destinaciji, pronalaženje izgubljenog prtljaga i njegovo preusmeravanje, administrativnu pomoć zbog gubitka ili krađe putnih isprava, kao o i prevodilačke usluge.

Okvirne cene osiguranja

Bilo da putujete sami, u paru ili porodično, cene osiguranja su veoma pristupačne u odnosu na iznos koji biste uplatili za lečenje u inostranstvu bez polise. Postoji mogućnost uplate za jednu osobu, grupu ili porodicu. Primera radi, četvoročlana porodica može kupiti polisu standrardnog osiguranja za deset dana boravka u Grčkoj po ceni od oko 30 eura, dok će cena za svaki naredni paket pokrića biti uvećana za oko 20 eura. Cena iste polise po osobi iznosila bi oko deset eura.

Trajanje osiguranja

Ugovor o putnom zdravstvenom osiguranju mora biti zaključen pre odlaska na putovanje. Bitno je da osiguranjem pokrijete sve dane boravka u inostranstvu, ne samo na krajnoj destinaciji. Osiguranje počinje u 00:00 sati dana koji je u ugovoru o osiguranju naveden kao dan početka, pod uslovom da je tog dana plaćena premija, a prestaje u 24:00 časa dana koji je u ugovoru osiguranja naven kao dan isteka.

Kod većine osiguravajućih kompanija, polisu možete da kupite i preko interneta, tako da ne morate da čekate na šalteru i da bespotrebno gubite vreme. Dovoljno je da unesete lične podatke, uz obavezan broj pasoša svakog osiguranog lica, i na imejl će vam stići potvrda o uplaćenoj polisi. Polisu obavezno sačuvajte na telefonu, a možete je i odštampati i odložiti kao deo dokumentacije.

Kako osiguranje funkcioniše?

Polisa se koristi krajnje jednostavno. Ako putujete samostalno i nemate na raspolaganju vodiča da vam pojasni detalje, dovoljno je da pratite uputstva koja se nalaze na polisi koju ste dobili sa uplaćivanjem ili vam je stigla na mejl nakon uplate preko interneta. U suštini, potrebno je da pozovete korisnički centar, saopštite svoje podatke i opišete slučaj kako biste dobili dalje uputsva. Bitno je da znate da, umesto osiguranog lica kome je potrebna pomoć, poziv može obaviti neko drugi. Dobićete uputstva kojoj ustanovi možete da se obratite, kao i dodatne informacije. Nakon ukazane lekarske pomoći uslugu plaćate sami, ali čuvate fiskalini račun i medicinsku dokumentaciju kojom potvrđujete bolest kako bi vam iznos po povratku u Srbiju bio refundiran. Neka osiguravajuća društva vam omogućavaju da sve bude regulisano na licu mesta pa da ne morate da čuvate račune zbog refundiranja.

Putničko osiguranje za trudnice

Trudnoća se po pravilniku smatra za stanje koje bi ubrzo nakon dolaska u inostranstvo moglo da zahteva dugo bolničko lečenje, pa samim tim, trudnicama ne može biti izdata potvrda RFZO ni pre puta a ni nakon intervencije. Isto tako, treba imati u vidu da ukoliko trudnica koristi trudničko bolovanje zbog rizične trudnoće, prema pravilniku ne sme da napušta mesto boravka, pa samim tim ni da putuje u inostranstvo ili po Srbiji.

Privatne osiguravajuće kuće imaju različita pravila za osiguranje trudnica. Dok neke imaju ograničenje u nedelji trudnoće (u većini slučajeva je to 28. nedelja) i starosti trudnice (do 37 godina starosti), postoje i kuće koje osiguravaju sve trudnice, po nešto višoj ceni. To znači da bi pre polaska na put trebalo da se raspitate o tome koja osiguravajuća kuća nudi najpovoljnije i najprikladnije rešenje za vas.

Napomena:

Kad zaključite Ugovor o osiguranju i potpišete polisu obavezno pročitajte Uslove za osiguranje. Imaćete navedeno kako pokrića koja su obuhvaćena ovom vrstom osiguranja tako i isključenja ( da ne bi bilo ’iznenađenja’).

Niko vas ne može obavezati da uplatite putno osiguranje, jer je to vaše pravo i vaša odluka. Koliko god da mislite da „ne može ništa loše da se desi“ savetujemo vam da granicu ne prelazite bez polise, naročito ako putujete sa decom. Mi često volimo da kažemo da je to najlepše ‘bačena’ para. Takođe je poželjno da sačuvate dokument koji prati polisu, i objašnjava sam sve odredbe polise. Pregledajte sajtove osiguravajućih kuća i odaberite paket koji vam najviše odgovara. I srećan put!

Ostavite komentar