Automobilom

Na put do Halkidikija krećemo iz Beograda autoputem E75 preko Niša. Put kroz Srbiju je dug 385 km, sa trajanjem od oko 5 h (ukoliko uključite dve pauze od po 20 minuta).

Putarine u jednom pravcu iznose 1.090 dinara, od čega 800 dinara iznosi cena vožnja na autoputu do Niša, 210 dinara se plaća putarina kod Doljevca i 80 dinara kod nove naplatne rampe Preševo (proveriti cene kod AMS-a). Izlazna granica iz Srbije je Preševo, a ulazna makedonska granica je Tabanovce.

Kroz Makedoniju se putuje oko 2h preko Kumanova, pored Skoplja, Velesa, Negotina i Đevđelije. Ukupna dužina puta kroz Makedoniju je 180 km, Većim delom je autoput i putarina se plaća na tri naplatne rampe (60 den + 80 den + 60 den, što je 200 denara u jednom pravcu tj. oko 3,3€). Na ulazak u Makedoniju automobilom potrebni su: pasoš ili lična karta, zeleni karton,dozvola za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu. Izlazna granica iz Makedonije je Bogorodica, a ulazna granica u Grčku je Evzoni.

Kad ste ušli u Grčku potrebno je da pratite putni pravac Thessaloniki. Naša preporuka je da se ne isključujete na prvom izlazu koji vodi kroz industrijsku zonu, već na drugom izlazu, do koga ima još oko 10 km. Na ovoj raskrsnici nastavljate pravo preko nadvožnjaka, prema Solunu, dok se desno ide za Paraliju, Krf, Lefkadu itd. Ova trasa je duža za oko 20 km, ali je mnogo jednostavnija za vožnju jer izbegavate industrijsku zonu i veliku saobraćajnu gužvu u Solunu. Uključujete se na autoput, a posle nekih desetak kilometara isključujete se desno na put koji vodi ka Halkidikiju. Dolazite do isključenja za mesto Nea Moudania i pravo se nastavlja za poluostrvo Kasandru, dok je na raskrsnici posle nadvožnjaka, odmah desno, označeno isključenje ka poluostrvu Sitoniji i Atosu. Od Soluna do Haniotija (Kasandra) ima 90km, do Neos Marmarasa (Sitonija) 115 kilometara, a do Ouranopolisa (Atos) oko 120 kilometara.

Napomena Obratite pažnju u povratku, zbog mnogih isključenja! Pratite Atinu-Edessu-Evzoni. Prilikom isključenja za Srbiju i Makedoniju često je zaklonjena tabla sa natpisom Skopje, pa treba voditi računa, jer se isključujete desno na skretanju Edessa (na tabli ispod Edessa piše i Evzoni). Grčko vreme je +1h u odnosu na naše..

Avionom

Najbrži način da dođete do Halkidikija je avionom. Solunski aerodrom Makedonija povezan je sa najvećim grčkim i evropskim gradovima ka kojima lete brojne aviokompanije. U toku sezone uvode se i vanredni, čarter letovi.Informacije o polascima i dolascima aviona mogu se dobiti na kontakt telefon aerodroma: +30 2310 473212

Od aerodroma možete taksijem ili autobusom br.79a doći do autobuske stanice za Halkidiki KTEL- udaljena je oko 10 kilometara od aerodroma i odatle autobusom otići do bilo koje destinacije na Halkidikiju. Budite oprezni ako se odlučite za taksi, jer Vam se može desiti da Vam istu uslugu naplate sa velikom razlikom u ceni. Sve potrebne informacije možete proveriti na sajtu solunskog aerodroma.

Vozom

Halkidiki nema mrežu pruga pa je odlazak vozom isključen. Putnici iz drugih delova Grčke i inostranstva mogu doći do glavne železničke stanice u Solunu.Sa železničke stanice mogu taksijem ili autobusom otići do autobuske stanice Halkidikija (KTEL), a odatle turističkim autobusom do glavnog odredišta na Halkidikiju.

Voz iz Beograda polazi u 18 sati i 45 minuta, a dolazak u Solun po redu vožnje predviđen je u 11 sati i 10 minuta sledećeg dana. U povratku iz Soluna polazak voza je u 15 sati i 52 minuta, a dolazak u beogradsku železničku stanicu u 5 sati i 33 minuta. Ovaj međunarodni voz u svom sastavu ima vagone za sedenje, kušet kola i vagone za prevoz automobila.

Put do Halkidikija

Prosečne temperature

Zdravstvena zaštita

Ekskurzije

Praznici

Lokalni saobraćaj

Korisni brojevi telefona