Skip to main content

Na pijace po svežu ribu, ali i nove uspomene!

Dušu samog mesta, mentalitet domorodaca, ali i domaće popularne proizvode, uvek ćete naći na lokalnim pijacama. Sve čega se turisti požele, a tiče se hrane karakteristične za Heladu i njenu tradiciju, nalazi se baš na takvim mestima … šarenim, po malo bučnim, ali izrazito mirisnim pijacama.

Sveža riba, masline, maslinovo ulje, sirevi, voće i povrće, ali i razni predmeti ručne izrade u vidu suvenira i korisnih predmeta za kuću, sve do praktičnih stvari koje turistima prifale kada su na putu, a često zaborave da ponesu – neophodni aksesoari za plažu i garderoba.

Nijedno mesto se ne može bolje upoznati i doživeti do šetnjom kroz redove tezgi iza kojih se vragolasto osmehuju prodavci, dok pokušavaju da odole veštini cenjkanja došljaka. Kroz nekoliko razmenjenih stranih reči i po koju uzajamno prisvojenu maternju, svaka trgovina se završi na obostrano zadovoljstvo.

Ta komunikacija sa lokalnim stanovništvom i jeste dobar razlog da se uz vremensku prognozu i trenutnu temperature mora, informišemo i o pijačnim danima i mestima gde su pijace organizovane.

Pijace na Kasandri

Pijace na Kasandri konkretno nisu organizovane u popularnim mestima (Pefkohori, Hanioti, Polihrono), ali se sveže voće i povrće uvek može kupiti od uličnih prodavaca duž šetališta, koji svoju ponudu oglašavaju megafonima.

Na Kasandri pijace se nalaze u sledećim mestima: Kasandrija i Nea Kalikratija utorkom i Nea Moudania sredom.

Iskusni turisti pijačarenje i cenjaknje vide kao zabavu i deo obilaska lokaliteta, sa kog će izvesno poneti nešto njima dragoceno, a da ih seća na putovanje… I ruku na srce, domaćeg grčkog maslinovog ulja nikada nije dovoljno, pa i nije neobično da se sa takvog jednog obilaska turisti vrate sa kojim litrom više.

Za manje avanturiste, kao i gastronomski dezorjentisane posetioce, koji pak žele samo kvalitetne i domaće namirnice, koje će pripremati tokom boravka na ovom delu grčke obale, ističemo da je nabolja pijaca ona koja je najbliža.

Takvima pored već pomenutih uličnih prodavaca u kombijima, predlažemo i kupovinu sveže ribe na samoj obali od ribolovaca . Recimo da se u mestu Ormos Panagias na Sitoniji, baš svakoga dana u luci može kupiti sveža morska riba.

Pijace na Sitoniji

Na Sitoniji pijace su u sledećim mestima: Ormilija ponedeljkom, Neos Marmaras i Agios Nikolaos četvrtkom, , Nikiti petkom, a Sikiji i Poligiros subotom.

Kao česta i najradije konzumirana namirnica u toku letovanja na grčkom moru je i sveža riba i valjalo bi istaći da je uvek jeftinija na pijacama, nego u samim marketima i ribarnicama. Izrazito privlačno iskustvo je i kupovina iste od lokalnih ribara.

Pijace na Atosu

Na Atosu, ukoliko se neko odluči da iskusi pijačarenje, to može učiniti samo utorkom u mestu Jerisosu.

Pregled organizovanih pijaca blizu popularnih letovališta na Halkidikiju i dana kada su otvorene možete videti u tabeli.

Ostavite komentar