Praznici

Više od 60 događaja i festivala održava se na Halkidikiju svakog leta, čineći da vaš odmor bude ispunjen, poseban i jedinstven. Pored kulturnih festivala ima i brojne verske praznike u slavu svetaca zaštitnika naselja, pa vas crkvene povorke uz učešće velikog broja meštana ne bi trebalo iznenaditi. Grci su pobožan narod koji dosta drži do vere i veliki broj manastira, crkava i kapela to samo potvrđuje.

Verski praznici koji se ujedno praznuju i kao državni su: 1.januar - Nova Godina; 6.januar - Bogojavljanje; Katara Deftera (Čisti Ponedeljak) je prvi dan uskršnjeg posta; 25.mart - Dan nezavisnosti, najveći nacionalni praznik (na ovaj dan 1821.godine počeo je oslobodilački rat protiv Turaka); Uskrs; 1.maj - Praznik rada; Dan Svetog Duha -  50-og dana posle Uskrsa; 15.avgust - Uspenje Presvete Bogorodice; 28.oktobar - nacionalni praznik "OHI"; 24.decembar - Badnje veče (1.dan); 25.decembar - Božić (od 1924.godine u Grčkoj se praznuje po julijanskom kalendaru).

Festivali:

Februar:

Simandra blizu Olintosa, Karneval: Najveća karnevalska parada na Halkidikiju održava se poslednjeg ponedeljka u februaru, u Simandri blizu Olintosa. Žene su tog dana obučene u tradicionalne nošnje, a posetiocima se nudi vino i tradicionalna grčka kobasica.

Maj:

02.05 - N. Olynthos, Polihrono: Folk festival Agh. Athanasiou; 24.05 - Nea Skioni: Folk festival Agh. Triados; 21.05 – Hanioti, Ouranoupolis: Folk festival Konstantinou & Elenis. 

Jun:

Krajem juna u Siviriju se održava godišnji Kasandra festival u velikom teatru na otvorenom. Ovo je jedan od najznačajnijih festivala na Halkidikiju, poznat po kvalitetnim kulturnim dešavanjima. Mnogo poznatih umetnika kako iz Grčke tako i iz inostranstva prodefilovalo je ovde, a neki od njih su i B.B. King, Ray Charles, Nana Mouschouri, N. Kazakos i mnogi drugi. Pored koncerata, predstava, ovde se održavaju i razne izložbe i kulturne večeri.

Sani, Letnji festival pesama i zabave

Sani je naselje poznato po Letnjem festivalu pesama i zabave koji traje od juna do septembra, uz izvođenje najboljih klasičnih grčkih dela, od strane najpoznatijih autora, glumaca i muzičara. Festival se održava u prirodnom amfiteatru na brdu u blizini srednjevekovne tvrđave.

Jul:

6. i 7.jul, Olympiada - Festival školjki - svake godine, na praznik Agia Kiriaki, održava se festival školjki; druga nedelja jula, Nea Moudania - Festival sardine: kulturna dešavanja traju 6 dana. Festival se završava u nedelju, festivalom sardine, kada se grilovane sardine i belo vino poslužuju besplatno posetiocima. Proslava se obično produži do ranih jutarnjih časova narednog dana; 19-23.jul, Halkidiki - Dance Xperience Festival: strani i grčki izvođači i dj-evi za 5 dana festivala nude jedinstveno putovanje u svet muzike za mlade. Prvi festival održan je 2011. godine i već te i naredne godine svrstao se u red najboljih festivala Grčke. Lokacija festivala nije unapred poznata, osim što se zna da će biti održan u nekom od kampova na obali mora; poslednja nedelja jula, Nikiti - Plivački maraton preko zaliva Toroneos: plivački maraton preko zaliva Toroneos održava se svake godine u poslednjoj nedelji jula. Učesnici su obično plivači iz celog sveta koji dolaze na takmičenje koje počinje u letovalištu Kalitea na Kasandri i završava se na plaži u Nikitiju na poluostrvu Sitonija. Plivači su tako u prilici da plivaju oko 26 km dug maraton; poslednji ponedeljak u julu, Nea Roda: Festival sardine u Nea Rodi, manifestacija slična onoj koja se održava nešto ranije u Nea Moudanii; poslednja tri dana jula, Olintos - Festival masline: svake godine, poslednja 3 dana jula obeležena su festivalom masline koji se održava u Olintosu. Poslednjeg dana oncert održava se oncert, a posetiocima se nude cipuro (tsipouro, vrsta uzo-a) I masline.

Avgust:

1-30.avgust, Poligiros: Festival tradicionalnih igara, koncerti pevača, umetnika i bendova; 15.avgust:popularni folk festivali u mnogim mestima, a neki su u Afitosu, Kriopigiju, Olimpiadi, Paliouriju i Sartiju.

Septembar:

2-5.septembar, Agios Mamas: tradicionalni vašar koji se održava na prostoru ispred crkve i okuplja veliki broj posetilaca iz okoline. U toku vašara održavaju se i različite kulturne manifestacije.