Skip to main content

Odlučili ste da letujete na Halkidikiju ali nemate organizovani prevoz? Ne brinite, tu smo da vam pokažemo na koje sve načine možete doći do jednog od najlepših delova Grčke i potpuno uživati u vašem odmoru čak i kada ne idete preko agencije.

Srećom, Halkidiki nije mnogo udaljen od Srbije, što dosta olakšava put, pa do bilo kog mesta na Kasandri, Sitoniji ili Atosu možete doći na sledeće načine:

AVIO PREVOZ

Avio linija Beograd – Solun saobraća redovno preko kompanije Air Serbia i let do Soluna traje oko 2h. Uzmite u obzir da je Air Serbia od skoro ‘low cost’ kompanija, pa ako želite najjeftiniju kartu, budite spremni da spakujete u kofer do 10 kg (što nije tako teško kad idete na letovanje). Kada sletite u Solun, lako stižete do glavne autobuske stanice – Intercity Bus Terminal, koja je na nekih 30 minuta vožnje od aerodroma i koja ima redovne polaske na bilo koje manje mesto na Halkidikiju. Cene mogu biti različite u zavisnosti od toga kada krećete na putovanje, ali široko gledano možemo reći da je cena oko 150 EUR u jednom pravcu.

AUTO PREVOZ

Naravno, do Halkidikija je najlakše i možda najlepše stići upravo sopstvenim automobilom. Ukoliko već niste, pročitajte naš detaljni vodič za vožnju do Grčke preko Makedonije gde ćete saznati sve cene putarina i videti gde možete da odmorite, a gde da se pripazite na putu. Uglavnom, ako krenete na vreme i ako vas ne uhvate gužve, ovo bi trebalo da bude ugodan put od nekih 7, 8 sati vožnje (iz Beograda). Takođe, u ovom tekstu možete pogledati i kako da što ugodnije provedete ovu vožnju ukoliko krećete na put sa (malom) decom.

BLA BLA CAR

Ukoliko nemate sopstveni automobil, preko sajta ‘blablacar’ možete lako podeliti vožnju sa nekim drugim i na ovaj način podeliti troškove putovanja. Na sajtu upišete kada i odakle polazite i kada se vraćate i odmah vidite koje su vam ponude i cene za taj datum. Cene su uglavnom za jedno sedište, a dobra vest je da cene ne mogu biti astronomske jer sajt sam izračunava prosečnu potrošnju goriva i putarina, pa možete očekivati da je jedno mesto pri deljenju prevoza negde oko 30 EUR u jednom pravcu. Svi vozači su (uglavnom) ocenjeni od strane prethodnih putnika, tako da možete znati šta vas očekuje, a zatim se sa vlasnikom vozila lako dogovoriti oko vožnje. Ukoliko ne pronađete vožnju za željenu destinaciju, ovde opet lako možete pronaći vožnju do Soluna i odatle se sa glavne autobuske stanice lako prevesti do željenog mesta na Halkidikiju. Takođe, ukoliko putujete sami sopstvenim automobilom, ovde možete ponuditi vožnju i podeliti troškove goriva i putarina, ali se i sjajno zabaviti ukoliko naiđete na dobro društvo.

KOMBI PREVOZ

Kombi prevoz do Halkidikija uglavnom praktikuje princip “od vrata do vrata” i odobrava popuste na putovanje sa decom što znatno može olakšati putovanje jer ne morate da vučete kofere, a možete i dobiti dodatni popust. Ovaj vid putovanja je takođe zgodan jer nema velikog broja putnika u kombiju pa se možete sa vozačem lako dogovoriti ako želite negde da dodatno stanete. Jedina mana ovog prevoza može biti upravo čekanje da vozač pokupi ili razveze sve putnike na tačnu adresu, ali i ograničeni datumi polaska kao i mesta na koja se putuje (za manja mesta uglavnom ne postoji ruta). Cene se kreću negde oko 90 EUR za povratnu vožnju tj. 50 EUR u jednom pravcu (opet, u zavisnosti od toga odakle krećete), a mi vam možemo preporučiti ‘Terra travel’ koji je odlična agencija za ovakve vožnje, a u martu 2018. godine su nabavili sasvim nova kombi vozila za vožnju. Očekivano vreme putovanja (iz Beograda) je oko 9h.

AUTOBUSKI PREVOZ

Ukoliko ne putujete preko agencije to ne mora značiti da ne možete krenuti sa njima, jer većina agenicja koja vozi za Halkidiki ima dodatna mesta u autobusu. Pogledajte koja agencija ide na vašu željenu destinaciju i lako se dogovorite oko datuma polaska i dolaska. Cene se uglavnom kreću negde oko 70 EUR za povratnu kartu (u zavisnosti od toga odakle i gde idete može biti i drugačije), a očekivano vreme putovanja (iz Beograda) je oko 14h. Svakako se dosta vremena izgubi jer autobus ponekad staje u dosta mesta da isprati putnike, a i može biti dodatno neudobno jer su autobusi na sprat kojima se uglavnom ide dosta nepraktični za putovanje. Ukoliko imate mogućnost izbora, svakako vam pre preporučujemo kombi prevoz.

VOZ

Ako ste se odlučili da idete vozom do Halkidikija, ovo je uglavnom dosta nepraktičan izbor jer ne postoje direktne linije. Uglavnom, ekspresni voz saobraća samo vikendom do Soluna, a radnim danima morate ići do Đevđelije (Gevgelije) odakle se nekako morate autobusom prebaciti do Soluna (pošto više ne postoji organizovani prevoz). Nakon toga možete sa glavne stanice ‘Intecity Bus Terminal’ doći do željenog mesta na Halkidikiju što će vas verovatno koštati vremena i živaca. Zaista postoje lakši načini da dođete na Halkidiki pa stoga ovaj način zaista ne preporučujemo.

Nadamo se da ste uvideli da je doći do Halkidikija bez organizovanog prevoza poprilično jednostavno i relativno povoljno, tako da nemate briga ako krenete u sopstvenoj režiji na put. Za koji god način putovanja da se odlučite, mi vam želimo srećan put i dobar provod!

Leave a Reply