Skip to main content
Sadržaj

Ano Poli , očaravajuća mešavina kamenih ulica, tradicionalnih kuća i impresivnih spomenika vizantijske i otomanske epohe je najsloženija i najlepša četvrt Soluna. Predstavlja stari deo Soluna sa najlepšim panoramskim pogledom na zaliv.

Naša preporuka za obilazak ovog dela grade je ako se u Solunu zadržavate malo duže i ako nije posebno vruće. Nalazi se oko 4 km od centra grada i to je jedini deo grada koji nije zahvaćen velikim požarom 1917. godine.

Stariji stanovnici pomažu u očuvanju intimnog karaktera komšiluka, razgovarajući preko uskih uličica sa svojih balkona ili spuštajući koševe užetom za hleb i novine.

Dovoljno je zadovoljstvo samo da lutate izvan staze, da se izgubite među stablima nara i vijugavim popločanim ulicama. Iako je tako gusto izgrađena, ovo najuzvišenije područje grada je i najzelenije. Kada se umorite od šetnje, napravite pauzu i sedite u jedan od kafea u nekoj od ovih uličica, da bi osetili duh ovog kvarta, uvideli aritekturu okolnih zdanja i udahnuli karakter i dušu Soluna.

Ano Poli možete posetiti na nekoliko načina. Prvi je naravno pešice. Od centra Soluna je potrebno oko 50 minuta hoda uzbrdo. Stari grad i stare zidine vam mogu biti orjentir iz svih delova grada, a svakako ćete lako stići do odredišta. Možete stići i autobuskim linijama 23 i 24, ili turističkom linijom 50 koja kreće od Bele Kule (to je turistički autobus i obilazi i druge znamenitosti Soluna), a možete silaziti na usputnim stanicama i razgledati.

Duž visokih zidina nalazi se nekoliko velikih kapija za ulaz u stari grad. U istočnom delu zida je ulaz koji vodi do kule Trigonion odakle se pruža najlepši pogled na grad.

Pogled je posebno lep kada je dan vetrovit i bez izmaglice. Tada sa kule možete veoma jasno videti i planinu Olimp.

U ovom delu grada je i mali trg, crkva, nekoliko taverni i kafića i nekoliko suvenirnica. Po nama, najbolje vreme za posetu starog grada su kasni popodnevni sati, kako biste sa tvrđave ili sa terase nekog od kafića uživali u zalasku sunca. Povratak je mnogo laganiji pa do grada možete sići i pešice, ali ne pre nego što posetite Manastir Vlatadon i malu crkvu Osios David iz 5. veka. Crkva je poznata po fresci iz 5. veka na kojoj je predstavljen Isus Hrist bez brade. Iz malog dvorišta crkve pruža se lep pogled na grad, more i Olimp.

Ostavite komentar